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Re: Inquiry No. 14763

This is in reply to your inquiry addressed to the Hon. Aura L. Gonzalez Rios, Secretary of
Labor and Human Resources. Secretary Gonzélez has referred your letter to the Office of
the Solicitor of Labor for review and response. Your specific inquiry is as follows:

An employer wishes to implement a policy whereby it would provide its
employees with pay-stub information via computer as opposed to providing
written statements. Pursuant to the employer’s policy, each employee would
have access only to their own pay information via their personal computer or
computers which are centrally located at the office. Employees would also
have the ability to print out their pay information and retain a copy for their
files if they so desire. Please provide a written opinion as to whether an
employer's policy of providing electronic pay statements via computer would
violate the provisions of Puerto Rico Statute Section 171.

As you are aware, Act No. 17 of April 17, 1931, as amended, 29 LPRA § 171 et seq.,
regulates the payment of wages in Puerto Rico. The most recent amendment to the Act
came through the enactment of Act No. 74 of June 30, 1995, which among other things
authorized payment of wages through direct deposit or electronic funds transfer. Pursuant
to Section 1 of the amended act, when wages are paid through direct deposit or EFT, the
employer must provide each employee with a written statement of the wages paid and
deductions made therefrom.

For purposes of this response, it will be assumed that the pay statements to be provided to
the employees will contain all the information required by the applicable regulations,
specifically at § 516.2, 29 CFR Part 516. In the instant case, there is no indication that the
employees’ wages are to be paid through either direct deposit or EFT. Nonetheless, the
clear legislative intent underlying the 1995 amendments to the Act was to take into account
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the widespread use of computer technology in today's workplace. That being the case, itis
our opinion that an employer policy of providing electronic pay statements by means of a
computer, to which employees have individual access and the option to print and retain a
copy for their files, does not violate the spirit or the letter of Act No. 17, supra.

We trust the foregoing information is responsive to your inquiry.

Cordially,

Marija C. Marina Buran
Solicitor of Labor




