ESTADO LIBRE ASOCIADQ DE PUERTO RICO
DEPARTAMENTO DEL TRABAJO Y RECURSOS HUMANOS

Hon. Romin M. Velasco Gonzilez
Secretario

October 19, 2004

Opinion Number 15306

This is in reply to your letter of September 7, 2004, that reads as follows:

“We represent a company (“the Company”) that operates in Puerto
Rico subject to the provisions of Law No. 80 of May 30, 1976, codified
at 29 LP.RA. §§ 185a-185m, as amended (“Law 807). Due fo an
ongoing review of its allocation of personnel resources, the Company
is presently considering a reduction in force. In an effort to remain
in full compliance with all applicable laws, we are hereby requesting
your assistance with several questions that have arisen in structuring
the layoff, that we believe are related to Section 3 of Law 80, 29
LPRA. § 185 c (text attached as Appendix A).

The intended reduction in force would affect employees who currently
form part of two work groups in the company, to which I will refer
here, for simplicity purposes, as “Group 1" and “Group 2 I In other
words, the employees who will be affected by the reduction in force
currently hold one of two job positions, they either work in Group or
in Group 2.

! Please note that while reference is only being made to two or three current groups of employees in the
Company, there are a2 number of other work groups. However, for the purposes of our inquiry, only
employees in Groups 1, 1(a), and 2, as hypothetically defined herein, will be affecied by the planed
reduction in force. (Our emphasis.)
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Employees in Group 1 perform four (4) primary functions and
employees in Group 2 perform three (3) primary functions. There is
one overlapping function or duty between the two groups, but each
group performs this function in a different division of the Company.
Put differently, an employee in Group 1 performs the task for Division
X of the Company and an employee in Group 2 performs the same
task for Division Y of the Company. In addition, there is a “Group
1(a)” category of support employees who have been hired by the
Company during the past twelve (12) months. These employees are,
in principle, part of Group 1, even though they perform Group 2
Junctions or duties as well. There are significantly more employees in
Group 1, inclusive of those who are part of Group 1{a) (total of
approximately 175 employees), than in Group 2 (total of
approximately 65 employees). .

Using Law 80 language, and specifically the reference made to
“several offices, factories, branches or plants” of § 185¢c(a)-(b), we
note that employees in Groups 1, I(a), and 2 all work at the same
location, and do not work in different offices, factories, branches, or
plants of the Company.

The planned reduction in force will affect a total of approximately 150
employees from Groups 1, 1(a), and 2. Once the reduction in force
takes place, the remaining employees from Groups I, 1(a), and 2
(almost 90 employees) will be offered a job in yet another work group,
Group 3, to perform one of the functions or duties now performed by
Group 1.

Our initial inquiry is as follows:

Based on the simplicity of duties, can the Company deem
employees of Groups 1, 1(a), and 2 to be within the same
“occupational classification” for the purposes of computing
seniority in carrying out the lay offs, and, in effect, combine
the seniority lists of Group 1, Group 1(a), and Group 2, as if
they all had one and same position or “occupational
classification”?

If this not a correct work group arrangement, what
arrangement would you recommend to be in compliance with
the requirements of the applicable laws? Would the Company
have to treat all work groups separately; or classify Group
1(a) together with Group 1 only?
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Note that in a previous reduction in force undertaken by the Company
approximately three years ago, the two work groups were treated
separately for purposes of seniority computation. Also, Groups I,
I(a) and 2 are currently treated separately for purposes of vacation
and shift bids. However, the employee job skills required for each of
the positions are essentially the same.
Also, another question we have is the following:
Can the Company lay off everyone (150 employees), and then
offer the Group 3 positions by seniority? In essence, this
would entail reducing the functions or duties of some retained
employees, those in Group 1, and modifying the duties for
those who previously were in Group 2. . .”

Your inquity is related to the Act Number 80 of May 30, 1976, as amended.

Specifically, your question is regarding to the reduction of work force.

Is important to say that the function of this Office is to give an opinion about
the labor laws that are under the jurisdiction of the Department of Labor and
Human Resources. However, you are presented a hypothetical situation, and
our Office cannot bring an opinion about a hypothetical case. We only can

bring our opinion in real situations.
If you need more information, do not hesitate to contact us again.

Cordially,

oA Mkgaed™

Romdn M. Velasco Gonzélez
Secretary of Labor and Human Resources




